Munkafüggőség, munkamánia

Miért jön létre a munkafüggőség?

Hogyan lehet felismerni?

Hogyan lehet oldani?

Hogyan lehet belőle kigyógyulni?

 

Dolgozni, munkát végezni sokaknak inkább nehezére eső dolgot jelenhet, míg mások számára igen nagy, vagy az egyetlen öröm.

A várt eredmények, a siker, az elismerés, a magasabb fizetés, a jobb életminőség, a magasabb pozíció – mind motiváló tényezők lehetnek.

Mikor beszélhetünk függőségről a munkavégzés esetén?

Legfeltűnőbb jeleit sorolva: Amikor az adott személy nem tud megállni a munkájával, nincs semmi másra ideje.

Már-már emberfeletti, amit végrehajt!

Továbbra is űzi-hajtja a kényszer: még jobban, még tökéletesebben, még többet kell dolgozni… Eljöhet az pont, amikor már nem élvezi a munkáját; csak egy belső kényszer miatt dolgozik. De ha nem teheti, akkor szorong, és bűntudat harag és a csalódás érzése kínozza.

Mindenképpen bizonyítani szeretné saját magának, családtagjainak, környezetének: alkalmasságát, eredményességét.

Személyére jellemző jegyek: A lelkiismeretesség, precizitás, rendezettség, megfelelni akarás, bizonyítani vágyás, a teljesítményorientáltság.

Jól érzi magát, ha sokat dolgozhat, mindezt lelkesedéssel, örömmel teszi, ami önmagában kívánatos és üdvözlendő tény lenne…ezért is nehéz a valódi munkafüggőség felismerése…

Szinte észrevétlenül csúszik bele az illető, abba az állapotba, ahol az öröm, az önigazolás és a biztonságérzet egyedüli forrása a munka.

munkafüggőség

Mánia…

Abban az esetben viszont, ha annyira beszűkül az életében a munkára való összpontosítás, hogy minden más területet kiszorít, és nem tudja kontrollálni a határokat, nem tud pihenni, nem tudja értékelni, vagy csak kiesésként tekint a pihenésre… Sokkal többet dolgozik, mint az elvárható lenne, saját igényeit, szükségleteit háttérbe szorítva.

Gyakran érzi, hogy pótolhatatlan, helyettesítését megoldhatatlannak látja.

Mire érdemes figyelnünk, hogy ne legyen mentális betegség ebből, s ne kövesse azt fizikai hanyatlás?

Fő jellemzője:

  • A munkája az életének egyetlen értelmévé válik, teljesen háttérbe szorítva a társas, szociális és családi kapcsolatokat.

Kialakulása:

  • A munkafüggőség a családban alakul ki.

Kezelése:

  • Csak akkor tudunk segíteni, ha megértjük az egyén magatartását, személyiségét, és megismerjük az élettörténetét.

Ha valódi eredményt szeretnénk elérni, mindig az okot kell megtalálni és kezelni, nem pedig önmagában a tünetet!

A függőségekhez hasonlóan, munkamánia, munkafüggőség sem létezik önmagában, csak egy tünettel kapcsolatos jelenség, ami lassan és folyamatosan a felszín alatt munkálkodik.

Honnan ered a munkafüggőség kényszere?

Minden esetben érdemes megvizsgálni, megtalálni és ha szükséges javítani és a gyermekkorból eredő gyökereket, és egyéb negatív emlékképekhez, a túlzott elvárásokhoz való viszonyulást!

Mindenképpen felszínre kell hozni a tekintélyszemélyekkel, a szülőkkel, közvetlen környezettel való kapcsolatait, annak lenyomatait: Nem elég jó önmagáért? Milyen érzésekkel gondol különböző régi emlékekre, személyekre, illetve eseményekre…

Nem volt elég jó. Eredményesebb akar lenni. Legtöbb esetben itt a gyökere a problémának.

Ha egykor nem felelt meg, akkor bizonyított tettekkel, akár sporteredményekkel, vagy bármivel, amivel tudott, csak értékeljék úgy, ahogy szeretné.

Úgy érzi, neki többet kell nyújtania ahhoz, hogy elismerjék, elfogadják, értékeljék, szeressék – eredményeségének megfelelően…

Ma pedig már túlteljesít, a határok feletti eredményekkel.

A túlterhelt szervezet egy idő után jelezni kezd…

Különböző problémák megjelenése lesz tapasztalható.

Mentális problémák: Idegesség, szorongás, szomorúság, kiüresedés érzése, kiégés, depresszió.

Fizikai tünetek: Pszicho-szomatikus betegségek megjelenése: szív- és érrendszeri tünetek, magas vérnyomás, fejfájás, migrén, gyomorpanaszok, gerincfájdalom, memóriazavarok, állandó fáradság.

munkafüggőség, kiégés

Mindezek ellenére sem biztos, hogy meg akarja változtatni az életét…

Nem bír kiszakadni a mindennapi megszokott tevékenységei köréből. Örömét leli benne, pedig egészségét, az életét veszélyezteti már.

Gyógyítás lehetőségei

Abban az esetben érhető el eredmény, ha a személyben megszületik az igény a változtatásra.

Ehhez, számára fontos értékek kimaradására kell, hogy felfigyeljen: Eltelik az élete anélkül, hogy ne csak a munkájával foglalkozhatott volna, megjelenik benne a személyes kapcsolatainak hiánya: megjelenik benne szűkebb és tágabb környezetével való kapcsolatnak a hiányérzete. Felmerül benne: Eddig nem látta a világot, nem járt a természetben, nem érezte a virágok illatát, a lombok susogását, nem hallgatta a madarak énekét, el kezdi hiányolni az élményeket az életéből, a hangulatokat, a vidámságot, az önfeledt nevetést…

Érzelmi alapon fog döntést hozni a változásról…

Ha megjelenik a belső óhaj, a belső kívánság és motiváció a változásra, kirajzolódik benne az elérendő cél, azután nagyon jól és gyorsan orvosolható a mentális állapota.

A segítségnyújtás során meg kell találni az okot, a mozgatórugót, ami benne tudat alatt dolgozik, és nem engedi őt nyugodtan élni.

Meg kell értenie, elég, ha saját magának teljesít, és elég, ha saját maga elégedett az életével, nem kell felülbíráltatnia azt. Valamint meg kell éreznie, azok, akik nem tudták őt megfelelően szeretni, az nem neki szólt, nem róla szólt, hanem a bizonyos a személyekről… akik csupán ennyire tudták kifejezni az érzelmeiket. A csalódás pedig nem feltétlenül veszteségként kezelendő…

Ezután a mentális gyógyulásra kiváló lehetőségek rejlenek a hipnózis és a személyre szabott meditáció erejében!

Mindezek után tudja őt a tökéletes felépülésben támogatni a saját környezete is, a legközelebb álló családtagok, barátok, ismerősök: felismerve és elismerve a benne lévő jót, és önmagáért szeretni őt.

S tudvalévő, ha a lélek meggyógyítja önmagát, ezután a fizikai test is meggyógyul.

munkafüggőség gyógyulás